Det kan ibland vara svårt att veta vad som är vad, när det gäller presentreklam. Här nedan beskriver vi vårt sätt att benämna olika delar av det som generellt brukar benämnas ”presentreklam”.
Kampanjartiklar: Produkter som är speciellt framtagna för en riktad kampanj, ofta tidsbegränsad, för en tjänst eller vara. Dessa produkter förstärker kampanjbudskapet på ett fysiskt påtagligt sätt.
Promotionprodukter/Incentives: Standardprodukter med eller utan logomärkning i första hand avsedda som premieringar såväl externt som internt oftast kopplat till kvantitativa eller kvalitativa mål. Exempelvis kundtävligar externt mot slutkund/konsument samt internt för exempelvis kvantifierade mål i säljtävlingar eller prestationer i internt kvalitetsarbete.
Presentreklam & Giveaways: Basprodukter i varje företagares verktygslåda för marknadsföring. Används i olika sammanhang för att stärka relationerna och varumärket.
Merchandise: Produkter framtagna i avsikt att säljas till konsument. Utformning och märkning är kopplat till ett varumärke som slutkunden vill associeras med.
Välj rätt produkt. Produktens funktion, färg och form skall givetvis ligga i linje med övrig kommunikation och marknadsföring. Rätt produkt är en god investering i ditt varumärkesbyggande. Är det kvalitet du vill förmedla i din verksamhet, och vem vill inte det? Då är det viktigt att även din presentreklam håller samma nivå.
Timing: Rätt produkt vid rätt tillfälle ger en extra effekt av din gåva. Det kan vara så enkelt som att välja produkt efter årstid, eller en aktuell händelse. Varför inte en paraply när hösten närmar sig, eller en hamburgerpress inför grillsäsongen. Hittar du en produkt som mottagaren ofta och gärna använder, laddas också ditt varumärke på ett positivt sätt vid varje användningstillfälle.
Ibland kan man behöva lite hjälp: Hittar du inte rätt produkt i PremiumDesigns utvalda produktsortiment? Kontakta då oss via vårt kontaktformulär. Vi har mer än 30 års erfarenhet att analysera behov och ta fram helt unika förslag för speciella ändamål och kunder.
Screentryck: Fungerar bäst på släta ytor och de flesta material. Färgen pressas genom en duk som försetts med en schablon. I teorin finns det ingen begränsning av antalet färger som kan tryckas.
Tampotryck: När tryckobjektet har en rundad, eller icke slät, form är det tampotryck som gäller. Speciellt lämpligt för tryck på plast, glas och metall. Fina linjer och detaljer blir väl definierade. Flera färger kan tryckas med hjälp av en ”tampong” som för över färgen till underlaget.
Transfer: Optimalt om avancerade mönster eller bilder skall appliceras på textil etc. där exempelvis ett vanligt screentryck har klara begränsningar.
Lasergravyr: Ett miljövänligt trycksätt för tryck på olika metaller och organiska material som läder och trä. Ger ett nästan outslitligt tryck med hög precision på både släta och välvda ytor. Djupet i trycket kan varieras så att det går att få en reliefliknande effekt.
Digitaltryck UV: Ett tryck som kommit i bruk på marknaden sedan ett par år tillbaka. Särskilt bra på exempelvis siliconbaserade material eller där bilder skall tryckas på plastföremål som inte tidigare kunde tryckas.
Brodyr: Används vanligtvis då beställaren vill förmedla ett lite mer påkostat arbetat eller exklusivt intryck. Exempelvis ett varumärke broderat på textil nylon etc. Då passar en brodyr ofta bra, kostnaden baseras på antal stygn i brodyren och kan har stora variationer.
Kvalitet på original: För att göra din profilering av produkterna rättvisa är det viktigt att utgå från original av högsta kvalitet. När det gäller logotyper och andra symboler måste tryckaren få tillgång till de digitala originalfilerna, oftast vektoriserade eps-filer, för att kunna leverera god kvalitet. Har du inte tillgång till dessa filer, kan vi hjälpa till att ta fram nya i vår originalateljé.
Kvalitet på budskap: Oftast kan det räcka med att märka din presentreklam med en logotyp. Men ibland kan ett bra budskap eller ”tagline” komplettera och förstärka. Kort, genomtänkt och välformulerat är ledorden. Vårt moderbolag Include Marketing är experter på denna typ av anpassade budskap om du vill ha hjälp.
Från Skatteverket kommer följande information
Gåvor
Gåvor från arbetsgivaren är enligt huvudregeln skattepliktiga. Under vissa förutsättningar är dock jul-, jubileums- och minnesgåvor skattefria.
En sådan gåva är skattefri så länge gåvans värde (= marknadsvärdet inklusive moms) inte överstiger vissa beloppsgränser, se nedan. Om värdet överstiger gränsbeloppen är gåvan skattepliktig från första kronan.
Skattefriheten gäller inte för gåvor som lämnas i pengar. Som pengar räknas även andra betalningsmedel som check, postväxel och presentkort som kan bytas mot pengar.
Vad gäller för olika typer av gåvor?
Julgåva är skattefri om värdet inte överstiger 450 kronor inklusive moms.
Jubileumsgåva är en gåva till en anställd när företaget firar 20-, 25-, 50-, 75- eller 100-årsjubileum. Värdet får inte överstiga 1 350 kronor inklusive moms.
Minnesgåva är en gåva av minneskaraktär som lämnas till varaktigt anställda i samband med att den anställde uppnår viss ålder (till exempel den anställdes 50-årsdag), längre tids anställning (25 år eller mer) eller när en anställning upphör. Minnesgåvor är skattefria om värdet inte överstiger 15 000 kronor och inte ges vid mer än ett tillfälle utöver när anställningen upphör.
Med varaktigt anställda i samband med minnesgåvor anses anställda med en sammanlagd anställningstid om minst sex år.
Övriga gåvor, det vill säga annan gåva från arbetsgivaren än julgåva av mindre värde, sedvanlig jubileumsgåva och skattefri minnesgåva, jämställs med ersättning för utfört arbete. En sådan gåva är skattepliktig för den anställde.
Läs mer om gåvor på Skatteverkets webbplats >>>
Avdrag för utgifter för reklamgåvor
Från ett rättsfall i Regeringsrätten (Dnr/målnr/löpnr: 2410-08; Datum:2010-04-15) citerar vi:
”I lagen saknas beloppsramar för avdrag för utgifter för reklamgåvor. Detta innebär att bedömningen av vad som kan anses vara ett beloppsmässigt godtagbart avdrag måste utgå från omständigheterna i det enskilda fallet. Skatteverket har gett bolaget avdrag för utgifter för artiklar vars inköpspris inte överstiger 200 kr per styck inklusive mervärdesskatt. Dessa artiklar består av pennor, T-shirts, golfbollar m.m. försedda med företagets logotyp. Kammarrätten har godtagit utgifter för reklamgåvor vars inköpspris inte överstiger 350 kr per gåva inklusive mervärdesskatt. Dessa artiklar består av ståltermosar, diverse klädesplagg, guldpennor samt Delicard försedda med företagets logotyp. Enligt Regeringsrättens bedömning får de artiklar som kammarrätten godtagit i förevarande fall anses utgöra sådana reklamgåvor av enklare slag och ringa värde som inte omfattas av avdragsförbudet för gåvor.”